slideshow1

Geschiedenis van Den Box

 • Voor buitenstaanders kan dit begrip hoogstens wenkbrauwen doen fronsen, maar voor Roelandsvelders is het een overbekend fenomeen. Het kan evenwel ook voor hen de moeite waard zijn om nog even verder te lezen.
 • Den Box, zoals we hem nu kennen, bestaat in zijn eerste vorm al sedert het seizoen '87. Tot begin jaren 80 hadden we op de club een laddercompetitie: elke deelnemer had een naamplaatje op een bord in het toen nog eerste clubhuis, zeg maar kantien, en kon spelers en speelsters uitnodigen die boven hem of haar geplaatst waren. Wie won sprong in de plaats van de uitgedaagde. Het lag in de bedoeling om zo de betere spelers bovenaan de ladder te krijgen en de mindere naar onder te laten zakken, maar snoodaards die een tijd niet wensten te spelen, omwille van kwetsuur of enige andere (drog)reden, draaiden gewoon hun kaartje geschiedenis
  om: die werden dan niet uitgedaagd maar wisten hun plaatsje veilig. Een reglement of enige sanctie was er toch niet. Het systeem werkte niet, zoals in de meeste tennisclubs trouwens. Er drong zich een alternatief op.
 • Ondergetekende kreeg het idee van de huidige box, op café, echt. In het midden van dat café stond een golfbiljart en aan één van de muren hingen kaartjes, met een 10-tal namen in. Ik zag die golfbiljartjes bezig en bij nadere vraag en inzien bleek dat de spelers die zich in één van die kaartjes bevonden, mekaar uitdaagden voor een spelletje biljart en, naargelang de uitslag, achter hun naam een groen (winst) of een rood (verlies) bolletje plakten.
 • Als we de ladder van vroeger konden mengen met het bolletjessysteem van de golfbiljarters en verscheidene kaartjes konden maken, 'poules' zeg maar, waarin spelers in die of die 'doos' mekaar uitdaagden, zoals ook boksers doen, vandaar de naam van de huidige BOX, hadden we een systeem gevonden dat misschien werkbaar was. Nu nog bepalen wie de betere en wie de mindere spelers waren. Daarvoor baseerde ik me op de uitslag van het clubkampioenschap van het seizoen '86. Bij de mannen werd toen Ronald Vermeersch clubkampioen en bij de vrouwen Marcella Vandekerckhove. Zij kregen het nummer 1, de finalist(e) werd 2, wie verloren had tegen 1 in halve finale werd nummer 3, de verliezer van de finalist in halve, 4 en zo tot 32 namen bij de mannen en een 20-tal bij de vrouwen.
 • Van het ladderelement maakte ik een variante: de boxen hingen boven mekaar in het clubhuis en ik hield tijdens het seizoen de uitslagen bij. Iedereen herinnert zich nog het plakwerk met groene en rode klevertjes achter de boxers. Een paar seizoenen werd er gestegen en gedaald zoals in de voetbalcompetitie, in een pyramidesysteem, met een echte pyramide in het clubhuis, maar dat systeem werd later opgegeven in ruil voor de huidige formule: op het einde van het seizoen stegen de eerste 4 naar een hogere box, bleven de 4 volgende in dezelfde box en daalden de laatste 4 naar een lagere.
 • Dat werd de basis, ik stelde daarbij een eerste reglement op, waaraan door de jaren heen permanent werd gesleuteld, op basis van de evolutie en de ervaringen die we kregen met de nu volwaardige BOX : er kwamen een reglementaire begin- en einddatum van den box, deadlines tegen dewelke een minimaal aantal wedstrijden dienden te worden afgewerkt, scratching, wildcards, winst-, verlies- en bonuspunten, het systeem werd geïnformatiseerd en iedereen steeg, bleef zitten in, of daalde naar een lagere box. 'Clubleden boxen in de klassieke tennisreeksen Mannen en Vrouwen Enkel, Dubbel en Dubbel Gemengd. Tevens is er een Juniorbox voor 8- tot 15-jarigen, met jongens en meisjes onder mekaar in dezelfde box. Pakweg 300 Roelandsvelders, jong en minder jong, boxen tegen mekaar op, een niet meer weg te denken clubfenomeen, want zeer succesrijke rode draad doorheen deze bruisende tennisclub.
 • Na de boxeditie van 2012 geeft Ben de fakkel van het gehele boxgebeuren door aan Jean-Pierre De Pauw. Ben, bedankt voor al deze jaren van doorgezette inspanning om van de Box te maken wat hij nu is.                                             

Kalender

  

Onze Sponsors

Hartveilig Sportclub

LOGO-sportvriendelijkeclub

Tennis- en padelclub Roelandsveld

 • Adres: Sportlaan 24 – 1700 Dilbeek (kaart)
 • Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Website: www.tpcroelandsveld.be
 • Telefoon clubhuis: 02/569.73.14
 • Bank: BE61 1325 2016 9817
 • Ondernemingsvorm: VZW
 • Stamnummer: 7021
 • Lid van: Tennis Vlaanderen